Hevosala työllistää monia Suomessa

horse_220460314Moni päätyy hevosten pariin rakkaudesta näihin uljaisiin eläimiin. Hevosalalla työskentely on kuitenkin raakaa työtä ja monen heppaunelmat karisevatkin nopeasti kun todellisuus talleilla tulee vastaan.Hevosalan arvioidaan työllistävän Suomessa noin 15 000 henkilöä, joista osa työskentelee alalla osa-aikaisesti. Alalla voi toimia talliyrittäjänä, hevoshoitajana, tallimestarina, ratsastuksenopettajana, valmentajana, kilparatsastajana, kengittäjänä, seppänä, terapeuttina, ratsuttajana ja hevoshierojana. Hevosenkengittäjän tai valjassepän työ saattaa kuulostaa jo historiaan jääneeltä ammatilta mutta todellisuudessa esimerkiksi hyvällä kengittäjällä riittää alalla töitä. Suomessa kengittäjiä arvioidaan olevan hieman alle sata. Jotkut ammatit ovat jo poistuneet, kuten satuloiden tekijän ammatti, kun taas uudet ammatit kuten hevoshieroja ovat alan uusia tulokkaita.

Hevosen muuttuvat roolit

horse carrige_74205595Hevoset olivat ennen teknologian kehitystä suuressa roolissa kansalaisten arjessa. Ne toimivat kuljetusapuna, työjuhtina ja viestinviejinä. Sodan aikana hevosilla oli tärkeä rooli rintamalla ja sotien jälkeen hevosia olikin Suomessa kaikkien aikojen eniten. Hevoset toimivat raitiovaunujen vetoapuna ja ne olivat tavallinen näky kaupunkien keskustassa. Muuttovirtojen valuessa maalta kaupunkiin ja yhteiskunnan teknologisen kehityksen myötä hevosta ei enää tarvittu apuna arjessa vaan siitä tuli enemminkin harrastustoiminnassa ja kilpailutoiminnassa käytetty eläin. Perinteisten ammattien lisäksi hevosia tullaan tulevaisuudessa näkemään myös sosiaali- ja terveysalalla. Hevonen on hyvinvoinnin edistäjä ja esimerkiksi hevosvaellukset ja kotieläintilat toimivat monille rentouttavina ja parantavina voimavaroina.

Hevosalalle kouluttautuminen on monitasoista

Ammatteihin kouluttaudutaan toisen asteen oppilaitoksissa, osa tutkintoja voidaan suorittaa myös ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Hevosala oli koko 2000-luvun mukavassa kasvussa Suomessa mutta nyt se näyttäisi tulleen kasvun suhteen tiensä päähän. Kilpailukenttä alalla on nyt täynnä ja uusia yrittäjiä mahtuu mukaan vain hyvällä idealla ja uudenlaisella konseptilla.Moni on innostunut alasta oman harrastuksen myötä. Rakkaus omaa työtä kohtaan on hieno asia mutta joskus se johtaa myös yrityksen perustamiseen hutiloiden eikä yrityksenjohdon realiteetteja oteta huomioon alkuhuumassa. Hevoskasvattajan tai hevoskouluttajan ammattiin vaaditaan usein pitkä kouluttautuminen hevosten parissa työskennellen ja alaa opiskellen. Hevosten parissa työskentelevältä vaaditaan kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta, isojen eläimien kasvattaminen ja kouluttaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Työ ei ole aina helppoa vaan vastaan tulee myös hankalia yksilöitä, joista pyritään koulimaan kilpailuissa hyvin toimeen tuleva hevonen.

Hellää kuria

Väärinkäytökset eläimiä kohtaan eivät ole alalla tuntemattomia. Arvostetut ja ammattitaitoiset kouluttajat ovat alalla tunnettuja ja usein uutiset kulkevat alalla toimijoilta toiselle nopeasti. Suomalainen Kari Vepsä kuuluu yksiin alan huippuihin omalla alallaan. Lisäksi Hevoskuiskaaja elokuvan esikuva Monty Roberts on hyvä esimerkki lempeän koulutuksen tuloksista. Elokuvan myötä myös alalla on alettu puhua hevoskuiskaamisesta kun tarkoitetaan koulutusta, jossa pyritään luomaan yhteisymmärrys hevosen ja ihmisen välille.katja_thater_ps_womenHevoset painavat usein noin 500 kg, joten niiden massa on valtava kouluttajan painoon verrattuna. Alalla toimivan tulee tuntea eläimet hyvin ja luottaa omiin taitoihinsa, luottamuksen syntyminen koulutettavan ja kouluttajan välille on äärimmäisen tärkeää. Myös omiin metodeihin ja niiden toimivuuteen tulee uskoa, tällöin koulutuksen avulla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. Hevosenkuiskaajan työ saattaa kuulostaa maallikon korviin taikuudelta, mutta todellisuudessa se on kuitenkin hyvin selkeää hevospsykologiaa, jota jokainen voi opiskella. Suomessa ei ole suoranaista hevosenkouluttajan koulutusta, hevosalan tutkinto toimii tukena mutta itse alaa täytyy opiskella muiden opissa ja hakea kokemusta hevosten parissa.Maailmalla on myös muista yhteyksistä tunnetuksi tulleita hevostenkasvattajia kuten Katja Thater. Taustaltaan hevostenkasvattajana toimiva Katja on tullut tunnetuksi ammattilaisena pokeriturnauksissa. Moni hevosalalla toimiva yhdistää ammattinsa vastapainoksi jotain täysin erilaista kuten juurikin pokerinpelaamisen Pokerstarsilla. Hevospiirit ovat pienet ja uljaiden eläinten parissa työskentely on kovaa, monesti ympärivuorokautista omistautumista työlle.

Kasvavat markkinat

Hevoskasvattajien toiminta Suomessa on pientä verrattuna Euroopan markkinoille. Suomessa kasvattajille syntyy vuoden aikana vain muutama varsa kun taas Euroopassa monilla tiloilla varsoja syntyy kymmenittäin. Suomalaisten tilojen näkyminen markkinoilla ja esimerkiksi mainonnan järjestäminen on huomattavasti hankalampaa.foal_390386830Viime aikoina monet pientilat ovat pyrkineet tekemään yhteistyötä ja hoitamaan markkinointiaan yhteistyössä. Suomessa suurin osa hevosista on ravureita, joista muutamat ovat nousseet huippuluokkiin kilpailemaan uransa aikana. Hevostoiminta on Suomessa keskittynyt pitkälti Uudellemaalle ja Seinäjoelle.