Laukkakisat

Laukkakisoja järjestetään Suomessa satunnaisesti, harrastelijavoimin, Suomen ainoa ammattimainen hevosurheilulaji on ravi; edes peitsareilla ei Suomessa kilpailla. Laukkakisojen pitopaikkana ovat useimmiten raviradat, jotka eivät varsinaisesti sovellu tarkoitukseen, mutta kiinnostuneiden kannattaa pitää silmällä esimerkiksi Porvoon raviradan ohjelmaa.

Maailmalla sen sijaan laukkakisat ovat ylivoimaisesti suosituimpia hevosurheilutapahtumia. Lähimpiä paikkoja seurata kunnon kilpailuja ovat Ruotsi ja Venäjä. Maailman kalleimmat hevoset, jotka saattavat olla miljoonien arvoisia, ovat juuri laukkahevosia. Euroopassa tärkeitä laukkahevosten siitostalleja on esimerkiksi Irlannissa, jonka National Stud-siittolan oreilla astuttamisesta joutuu pulittamaan jo useamman kymmenen tuhatta euroa.

Laukkakilpailuja on sekä sileitä, puhtaasti tasamaalla juostavia, jotka ovat suosittuja, sekä perinteisiä sekakilpailuja jossa on myös esteitä. Kuuluisin näistä on Grand National Englannissa. Kuuluisin sileä kilpailu lienee Kentucky Derby ja Suomessa lähinnä hatuistaan tunnettu Ascot Gold Cup, sekin Englannissa. Paitsi laukkakilpailujen ykkönen maassa, on se myös yksi vuoden seurapiiritapahtumista. Ascotissa kilpaillaan perinteisellä 4 023 km (kaksi mailia, neljä furlongia) matkalla joka on laukkakilpailuista pisin, matkaratsastus lasketaan sitten jo eri lajiksi. Lyhyin matka on ”vartti” eli ”quarter”, neljännesmaili, vain noin 400 metriä. Vaikka englannintäysverinen on nopein laukkarotu pitkillä matkoilla, amerikkalainen quarterhevonen on juuri tässä sarjassa nopein, ja saattaa saavuttaa jopa 88 kilometrin tuntivauhdin. Rahakkain kilpailu maailmassa on Dubaissa järjestettävä Dubai World Cup, jonka palkintopotti on 10 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.