Tennesseenwalker

shutterstock_80421088

Tennesseenwalker eli toiselta nimeltään tennessee walking horse on Yhdysvaltojen Tenneesseestä lähtöisin oleva lämminverinen hevosrotu. Se polveutuu käytännössä kokonaan narragansettinpeitsarista. Tennesseenwalkereita käytetään lähinnä yleisratsuina niiden lempeän luonteen sekä pehmeiden, sulavien liikkeiden ansiosta. Niitä voidaan käyttää niin harraste- ja maastoratsuina kuin kilparatsuina. Tennesseenwalker on säkäkorkeudeltaan noin 155 cm. Kaikki värit lukuun ottamatta tiikerinkirjavaa ovat sallittuja ja rodussa esiintyykin muun muassa lehmänkirjavia, voikkoja ja päistärikköjä.

Rodun juuret ovat 1800-luvun Tennesseessä, jossa haluttiin kehittää rotu, joka sopii pitkien matkojen ratsukoksi ja on lisäksi valmis myös ajamaan ja tekemään kevyitä maataloustöitä. Tennessee walking horse -rekisteri avattiin vuonna 1935 ja suljettiin jo 1947. Tämän jälkeen rekisteriin on hyväksytty ainoastaan jo ennen vuotta 1947 rekisteröityjen tennesseenwalkereiden jälkeläisiä. Tämä takaakin rodun alkuperäisyyden.

Tennesseenwalkerin erikoisuus ovat perusaskellajien lisäksi erikoisaskellajit. Tennessee walking horset osaavat nimittäin erinomaisesti nelitahtikäynnin ja juoksukäynnin. Niille järjestetäänkin omia erikoisaskellajikilpailuja. Rodulla on periytyvänä ominaisuutena taipumusta muiden rotujen tyypillisiin askelluksiin, kuten fox trot ja single foot. Näiden askellusten esittäminen lasketaan kuitenkin tennesseenwalkerilta virheeksi kilpailussa.

Tennesseenwalkerit myös aloittivat 1940- ja 1950-lukujen vaihteessa suosituksi tulleen big lickin. Big lick on erityinen askellus, jota myös muut kengitetyt hevoset kuin tennesseenwalkerit pystyivät esittämään. Tennesseenwalkereilla on siis ollut suuri merkitys askelluskilpailuissa, joissa ne ovat edelleen maailman huipulla.